Shiatsu is een vorm van manuele therapie die bestaat uit het geven van druk (met behulp van de duimen, vingers en handpalmen), rotaties en manipulaties, teneinde een slecht functioneren van de inwendige organen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen/handhaven en een groot aantal ziekten te behandelen.

Behandelingen helpen snel bij klachten als o.a. hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid, spierpijn, zenuwpijn, burn-out, geestelijke ongemakken, nek- en schouderklachten, etc. Daarnaast zorgt de behandeling voor een ontspanning op een diep niveau en wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Shiatsu is te vergelijken met acupunctuur, maar er wordt niet met naalden gewerkt. De achtergrond van shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze. Deze geneeswijze gaat ervan uit dat je niet de ziekte, maar de zieke persoon moet behandelen en dat niemand in een hokje geplaatst kan worden. Er wordt vaak gewerkt op de energiepunten en energiebanen (meridianen).

Shiatsu als geneeskunst bestaat al meer dan 3000 jaar en is als officiƫle therapie volledig opgenomen in de gezondheidszorg van Japan. Shiatsu versterkt het afweersysteem van het lichaam waardoor de algehele gezondheid en je gevoel van welzijn zowel in lichamelijk als emotioneel opzicht er wel bij varen.

Shiatsu komt in aanmerking voor vergoeding vanuit aanvullende ziektekostenverzekering.

Aangesloten bij Nederlandse Vereniging voor Soma Therapeuten. www.nvst.nl