Dit is een zacht pulserende massage met als doel de lymfeafvoer van het gehele lichaam te beïnvloeden. Deze massagevorm is in de jaren zestig door Dr. E. Vodder in Duitsland ontwikkelt. Met de lymfedrainage wordt door middel van speciale technieken het gehele lymfestelsel aangezet om een verbetering van de lymfe-afvoer te bewerkstellen.

Bij een verbetering van de afvoer zullen gifstoffen sneller afgevoerd worden waardoor er een verbetering van de celstofwisseling en daardoor van de celwerking plaats kan vinden. Doel van deze behandeling is het voorkomen dat er zich ergens afvalstoffen ophopen en daarmee voorkomen dat afwijkingen ontstaan. Bij zwellingen en acute aandoeningen kan een verbeterde afvoer van het opgehoopte vocht plaatsvinden en versnelling van het herstel tot gevolg hebben. Bij oedemen, ten gevolge van een vertraagde bloedafvoer en/of slechte vaten, kan lymfedrainage zeer goede diensten bewijzen.

Lymfe haalt ziektekiemen en afvalstoffen, spanningen en emoties uit je lichaam. Bovendien is het zeer rustgevend. Lymfedrainage is een zeer effectieve manier om in contact te komen met je eigen energie, je afweersysteem te versterken, afvalstoffen en spanningen kwijt te raken, om verschillende ziekte processen te ondersteunen en om overtollig lymfevocht af te voeren bijvoorbeeld bij een secundair oedeem.

Een secundair oedeem is verworven.

De lymfevaten en/ of knopen zijn beschadigd of verwijderd. Voorbeelden hiervan zijn armoedeem na een borstoperatie, oedeem van het been na een gynaecologische ingreep en oedeem na het verwijderen van een melanoom. Bij deze operaties worden de lymfeklieren verwijderd en raken de lymfevaten beschadigd, waardoor de vochtafvoer wordt bemoeilijkt. Patiënten, die na de operatie radio- en /of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. Secundair oedeem kan echter ook ontstaan na forse schaafwonden, ontstekingen of gewrichtsoperaties.